Posljednje objavljeno

25.10.2013.

Šuma Česminovo u Lovištu postala turistička zona


Na 7,5 hektara zemljišta u pelješkom Lovištu koje se do sada vodilo kao šuma izgradit će se kapaciteti od 350 postelja – šuma Česminovo u općini Orebić upravo je postala ugostiteljsko-turistička zona! Većinom glasova vladajuće HDZ-ove koalicije u Skupštini Dubrovačko-neretvanske županije namjena je odobrena ciljanim izmjenama Prostornog plana i izazvala je političku buru u cijeloj županiji. Ponajprije se to odnosi na oprečne informacije iz Općine kako županijski ured ide na izmjene plana na temelju zahtjeva bivše HDZ-ove općinske vlasti i bivšeg načelnika, dok je nova vlast suprotnoga mišljenja.

Neka se jave županu

Esdepeovci su prosvjedovali optužujući HDZ-ovu koaliciju da pogoduje stranačkom kolegi Domagoju Miloševiću. Bivši potpredsjednik HDZ-ove Vlade, naime, prije nekoliko godina je s ruskim partnerima u zagrebačkoj tvrtki “Projekt Lovište” kupovao ovu pelješku šumu. Poslije je izišao iz toga posla, no, ipak, esdepeovac Ivo Karamatić pitao je župana je li njegovo ime razlog da se od šume stvara turistička zona, dok Pelješčani ne mogu graditi na djedovini? “Svi koji žele svoju šumu prebaciti u turistička područja neka se jave županu”, poručio je Karamarić.

– Riječ je o početku procedure koju je zatražila sama Općina Orebić – tvrdi župan Nikola Dobroslavić, unatoč činjenici da su aktualni načelnik općine Orebić Tomislav Ančić i predsjednici mjesnih odbora Orebić, Kuna i Viganj krajem rujna uputili zajedničko pismo Upravnom odjelu za prostorno uređenje, u kojem naglašavaju da se postojeće zone u naselju Lovište utvrđene 2003. i 2008. godine ne mogu “smanjivati ili ukidati” zbog zahtjeva za formiranjem nove turističke zone. Do Skupštine su se općinari predomislili. Marija Mrgudić, predsjednica Općinskoga vijeća Orebića, ponavlja nam kako je Općina za sve investicije, a nesporazum nije nastao zbog nove turističke zone, nego zbog ukidanja i smanjenja ranije planiranih. 

Jasan stav

– Istina, stvorila se slika da mi nemamo jasan stav, a nije tako. Mi smo za ulaganja, ali nismo za prenamjenu zemljišta nauštrb drugih zona, a tako nam je najprije prezentirano – kaže Mrgudić. – Nama je prezentirano da bi se trebala ukinuti turistička zona Kuna Pelješka, dio zone Dubravice Orebić i dio zone Liberan u Vignju. Te bi se zone trebale smanjiti za 7,5 hektara, za koliko se stvara nova turistička zona u Česminovu. To bi značilo četiri hektara manje u Kuni, a za oko dva hektara bi se smanjila zona Dubravica i za oko jedan hektar zona Liberan – govori Marija Mrgudić. Dodaje kako bi bilo suludo ukidati stare turističke zone samo radi najave novoga Zakona. 
– Potrebni su nam ulagači i u svim zonama – kaže Mrgudić. 

Općini Orebić naknadno je iz županijskog Ureda za prostorno planiranje stiglo objašnjenje kako se ove zone ipak neće smanjivati zbog zone Česminovo, pa su stoga u Općini zadovoljni. Od donošenja odluke o ovim ciljanim izmjenama potrebno je još provesti široku, napose i ekološku proceduru koja će preispitati zahvat. Zona Česminovo planira se, naime, uz obalu ispred koje je područje ekološke mreže RH, pa će biti potrebno provesti postupke ocjene utjecaja na okoliš i prihvatljivosti plana na ekološku mrežu te utvrditi mjere zaštiteprirode i okoliša

» Izvor